Je bent fanatiek aan het sporten en bent van plan om creatine te gebruiken. Waar moet je op letten bij het gebruik en waar is het goed voor? Let’s read on. Creatine gebruiken? Hier moet je op letten

Creatine gebruiken? Hier moet je op letten

Creatine is een organische stikstofverbinding. Dat klinkt misschien gek, maar de stof komt van nature gewoon in je eigen lichaam voor. Je lever zorgt namelijk voor de productie, op basis van een aantal aminozuren. Daarnaast krijg je ook altijd creatine binnen via eten. Het stofje zit dan vooral in vlees en vis.

Creatine speelt een rol bij de energievoorziening van vooral je spieren. 95% van je lichaamsvoorraad ligt daar dan ook opgeslagen: wanneer je kort en explosief kracht moet uitoefenen, kunnen je spieren er gebruik van maken. De rest is verspreid over je hart, hersenen en geslachtsdelen.

Het nemen van creatine kan nuttig zijn als je meer kracht wil hebben in je spieren en bijvoorbeeld zwaarder wilt gaan trainen.

Creatine gebruiken? Hier moet je op letten

Creatine kopen

Creatine bevat een combinatie van aminozuren, die normaal gesproken worden geproduceerd door de lever, de nieren en de alvleesklier. Creatine is geen steroïde; de werkzame stof in het poeder is  – in veel minder grote hoeveelheden – ook te vinden in rood vlees en vis, en dus een natuurlijke stof.

Maar hoe werkt die befaamde creatine eigenlijk? Als eerste gaat het vermoeidheid en verzuring tegen, doordat het extra energie transporteert naar je lichaamscellen. Je lichaam gebruikt ATP voor energie. Voor een spiersamentrekking wordt een fosfaatmolecuul van ATP gebruikt, waardoor ATP wordt omgezet in ADP (adenosinedifosfaat). Het probleem is dat het lichaam ADP niet kan gebruiken voor energie, en de ATP-voorraad langzaam maar zeker opraakt.

Zodra je meer creatinefosfaat in je lichaam hebt – wat zo is als je een creatine-supplement hebt genomen – heb je meer uithoudingsvermogen en kun je, laten we zeggen, 8 herhalingen in plaats van 6. Na een aantal weken betekent de grotere draagkracht meer spiermassa en kun je liften met zwaardere gewichten. Kortom: je blaast kracht in je spieren en je wordt sterker.
Creatine gebruiken? Hier moet je op letten

De feiten en fabels van creatine

Creatine is te vergelijken met anabole steroïden
Fabel. Steroïden zijn nagebootst testosteron, en zijn een verboden middel bij professionele sporten. Ter vergelijking: het Internationaal Olympisch Comité staat het gebruik van creatine wel toe. Daar zou je je eigen conclusie uit kunnen trekken.

 

Creatine zorgt voor spiermassa, zonder dat je naar de gym hoeft te gaan.            

Fabel. Ondanks dat creatine bij kinderen met spierdystrofie (ziekte waarbij het spierweefsel wordt afgebroken) die niet sporten zou zorgen voor een kleine verbetering in de spieren, zal jij weinig verandering in je spiermassa zien wanneer je creatinegebruik niet combineert met een regelmatige krachttraining.

Creatine kan zorgen voor maag- en darmklachten.
Feit, maar het gebeurt niet vaak. Ongeveer 5 tot 7 procent van de creatinegebruikers krijgt last van maagpijn, diarree of beide.

Het zal je 5 kilometer sneller laten rennen. 
Fabel. Creatine helpt de spieren met meer fast-twitch vezels, spiervezels die gebruikt worden bij krachttraining. Het helpt minder goed bij slow-twitch spiervezels, de vezels de bijvoorbeeld gebruikt worden bij het lopen van lange afstanden en endurance training. Voor marathonloper is er dus geen directe reden om creatine te gebruiken.

Creatine gebruiken? Hier moet je op letten