Iets wat we natuurlijk allemaal zo snel mogelijk zien gebeuren, is het verliezen van buikvet. Een plek waar het vet maar blijft zitten en zo moeilijk verdwijnt. Wat kan je hier zelf zo veel mogelijk aan doen? Let’s read on! Hoe kun je zoveel mogelijk buikvet verliezen?
Hoe kun je zoveel mogelijk buikvet verliezen?
Het verliezen van buikvet is een wens van bijna iedereen. Maar hoe verlies je buikvet? En kun je vet alleen op de buik, billen of benen verliezen? Laten we meteen deze mythe uit de lucht helpen. Je kunt niet specifiek op 1 plek vet verliezen. Wel kun je op de juiste manier trainen en eten om zo te zorgen dat jouw vetpercentage verlaagt wordt en jouw buikspieren wellicht zichtbaar worden.
De functie van vet
Het lichaamsvet heeft zeker belangrijke functies binnen het menselijk lichaam. Het is bindweefsel en vormt een bron van opgeslagen energie, in de vorm van vet in de vetcellen. Het vetweefsel kom je in twee varianten tegen, het witte vetweefsel en het bruine vetweefsel. Wit vetweefsel tref je direct onder de huid en rond de vitale organen. Wit vetweefsel heeft als voornaamste functie het opslaan van vet.
Bruin vetweefsel heeft als voornaamste functie het verbranden van vetzuren en glucose om op die manier lichaamswarmte te produceren.
Naast de functies om het lichaam te voorzien van een energiereserve en als warmtevoorziening, heeft vet dus ook een beschermende functie. Zo dient het vet op de buik als stootkussen, maar ook het vet op de handen en voeten hebben deze functie. Evenals het vet rondom de organen, waardoor deze beschermd worden maar ook op hun plek blijven.
Veel vet is een overschot van calorieën?
Vaak wordt een overschot aan vet, geassocieerd met teveel calorieën eten. Deels klopt dit ook wel, maar een calorie is niets anders dan de eenheid voor energie die het lichaam gebruikt. Calorieën kom je daarom ook tegen in bijna elk voedsel. Ze zijn van belang voor het leveren van energie voor de primaire levensprocessen, zoals de energielevering voor het hart, de longen, maar ook je metabolisme. Hier gaat een groot gedeelte van de energie die je dagelijks consumeert in de vorm van calorieën aan op. Daarnaast gaat er nog een deel van de calorieën op aan de activiteiten die het individu onderneemt.
Niet alle calorieën zijn hetzelfde
Een calorie uit vet, is hetzelfde als een calorie uit koolhydraten of eiwitten. Het ligt eraan hoeveel calorieën je per gram vet, koolhydraat of eiwit binnenhaalt. Zo heb je dit handige schema:
1 gram vet = 9 calorieën.
1 gram koolhydraat = 4 calorieën.
1 gram eiwitten = 4 calorieën.
Zo zie je dat als je bijvoorbeeld 100 calorieën mag eten, maar 11 gram vet binnen mag krijgen, in verhouding tot 25 gram koolhydraten of eiwitten.
Hoeveel calorieën moet je dan eten om buikvet te verliezen?
Als laatste stap dien je een tekort aan calorieën te creëren. Het calorietekort kun je op 2 manieren doen:
- Meer te bewegen: hierdoor neemt de hoeveelheid calorieën die je verbrand op een dag toe om op die manier een negatieve energiebalans te creëren.
- Door minder te gaan eten: op deze wijze neem je minder calorieen tot je waardoor je uit kunt komen op een negatieve energiebalans.
Vaak hanteert men een tekort van 15 tot 20% om vanuit daar te gaan werken. Maar de resultaten van een tekort zijn van veel factoren afhankelijk en is per persoon verschillend. Personen met een vrij normaal gewicht, kunnen door een calorietekort sneller last krijgen van spierafbraak en afnemende sportieve prestaties terwijl voor iemand met obesitas een groot calorietekort juist een erg succesvolle methode kan zijn bij het verliezen van vetmassa. Wanneer het vetpercentage hoger is is de kans groot dat het lichaamsvet eerst wordt aangesproken.
Ga in ieder geval niet met te grote stappen aan de slag want de kans is groot dat je teveel vetvrije massa verliest en dat is juist niet wat je wit verliezen. Met kleine stappen van 10% kun je al snel achterhalen of je gewicht aan het verliezen bent. Indien je gewicht verliest en je kracht blijft behouden ben je op de juiste weg. Neemt je gewicht niet af dan zou je het tekort kunnen opschroeven naar 15%.