Je wilt natuurlijk snel goed resultaat behalen bij het sporten, maar wat is hierbij de juiste aantal trainingsdagen? Hoe vaak trainen en hoe lang trainen voor het beste resultaat?

Wat voor trainingsdagen

Om zoveel mogelijk resultaat uit je trainingen te halen, wil je wel weten hoe vaak je moet trainen en wat je precies moet trainen. Ieder heeft zijn eigen voorkeur van een bepaalde split in zijn schema. Zo train ik 3 keer in de week mijn benen, 2 keer in de week rug en schouders en de andere delen verdeel ik over deze dagen. Daarnaast tennis ik op 2 dagen, dus dit is de cardio die ik aan mijn schema toevoeg.

Zoals jullie in mijn andere blog konden lezen (Plyometrische oefeningen) is het verstandig om buiten de krachttraining, ook wat plyo’s toe te voegen. Als je krachttraining combineert met plyo’s, bouw je maar liefst 23% meer kracht op, dan alleen bij krachttraining.

Hoe vaak trainen en hoelang trainen

Uit onderzoek is gebleken, dat de juiste aantal trainingsdagen op 6 dagen per week ligt, met ongeveer 50 a 60 minuten training. Veel zul je denken. Maar hier valt een actieve rustdag ook onder. Het is belangrijk om minimaal 1 dag in de week niets te doen aan cardio of krachttraining. Zo geef je je lichaam namelijk de rust die hij nodig heeft. De andere dagen kun je onder verdelen in kracht en plyo’s. Zo zou ik aanraden om 4 dagen krachttraining te doen met een split van boven- en onderlichaam. De andere 2 dagen vul je in met plyo-oefeningen. Zo wissel je goed af en bouw je je spieren op!

Volhouden van een gezonde levensstijl

6 keer trainen in de week is natuurlijk niet zomaar een dingetje om te doen. Het is belangrijk om tijdens de switch naar een gezonde levensstijl, dit rustig op te bouwen. Ga niet meteen beginnen met 6 dagen sport in de week.

Wel is gebleken dat sporters die 6 keer per week trainen, minder snel zullen opgeven als zij 1 training niet kunnen doen. Als iemand 3 dagen traint, waarbij er 1 training al geskipt wordt, zal deze persoon sneller opgeven. Door 6 keer te trainen per week, wordt het een gewoonte. Het is net zo gewoon als douchen of tandenpoetsen. Het wordt een onderdeel van je levensstijl.

Neem je rust

Zoals ik al zei, is het belangrijk om je rust in te plannen. Lastig om te doen als je 6 keer per week sport. Toch heeft je lichaam die rust nodig. Laatst zei mij fitnesscoach dat ik echt een rustdag in moest plannen in mijn week. Ik zei dat ik al 2 dagen niet ‘echt’ sport, omdat ik op die dagen 1,5 uur tenniste. Niets om je zorgen om te maken dacht ik, en dit zag ik meer als een rustdag. Toch gaf mijn fitnesscoach aan dat, zelfs tijdens deze tennisdagen, je lichaam zich niet kan herstellen. Ook tijdens cardio blijven er kleine scheurtjes in je spieren zitten van de krachttraining. Tijdens deze dagen kan je lichaam zich niet volledig herstellen.

Neem dus zeker je rust, en bouw het langzaam op. Zo kom je sneller bij het resultaat wat je wilt bereiken!

Wil jij op de hoogte blijven van de blogs? Schrijf je dan in op mijn website!

X dailydoseofdaph