Dat lekkere gebakje of extra keer opscheppen bij het avondeten? Je komt al snel boven je calorieën uit als je niet goed op let. Een dagje boven je calorieën oplossen met een dag erna minder calorieën, wel of geen goed idee? Let’s read on! Ik heb vandaag 500 kcal teveel gegeten, dus morgen eet ik wel wat minder! 

Ik heb vandaag 500 kcal teveel gegeten, dus morgen eet ik wat minder!

We nemen een voorbeeld aan. Stel, je bent een meisje van 20 jaar, 1,78 en hebt een caloriebehoefte van 2.000 kcal op een dag. Je wilt graag afvallen, dus eet je gemiddeld 1.700 per dag. Toch kan je die ene dag het taartje niet laten liggen en kom je op 2.000 calorieën uit. Nu val je vandaag niet af! Hoe los je dit op?

Het antwoord is in ieder geval niet: De dag erna minder eten! Zo werkt je lichaam namelijk niet. Het lichaam werkt niet met een tijdsklok van 24 uur per dag.

Dit betekent ook dat als je op 1 dag de fout in gaat en hierbij bijvoorbeeld slecht ontbijt, dat je niet het idee moet krijgen dat de hele dag weggegooid is. Probeer weer de balans te pakken, nadat je iets ongezonds hebt gegeten. Zo is de schade het kleinst!

Ik heb vandaag 500 kcal teveel gegeten, dus morgen eet ik wat minder!

Wat kan je dan wel doen na een dag teveel gegeten te hebben?

1. Niet teveel compenseren

Oke, je hebt dus na je ontbijt een lekkere reep chocolade op. Daarom besloot je om de lunch over te slaan, zodat je nog een beetje gecompenseerd hebt. Dit is nou juist hetgeen wat je niet moet doen. Je neemt verkeerde voeding in, en sluit daarnaast gezonde voeding uit! Een dubbele fout. Je hebt nu eenmaal vezels en vitamines nodig. Als je dan toch teveel hebt gegeten, raden we aan om een extra work-out in te plannen en een rondje harder te lopen! Wanneer je namelijk een belangrijke maaltijd overslaat, zul je later op de dag nog meer trek krijgen in ongezond eten.

2. Blijf bewegen!

Bewegen blijft belangrijk, ook als je overvol zit van het eten! Een korte of lange work-out zal ervoor zorgen dat je hersenen endorfine aan gaan maken. En dit stofje zorgt ervoor dat jij weer dat gevoel van euforie terug krijgt. Het begin van de work-out zal misschien even lastig zijn maar uiteindelijk zul je trots zijn op jezelf. Gaat een zware work-out het niet worden vandaag? Maak dan gewoon en flinke wandeling in het bos. Zo’n wandeling is bij uitstek geschikt om je hoofd leeg te maken en even tot jezelf te komen.

Ik heb vandaag 500 kcal teveel gegeten, dus morgen eet ik wat minder!

3. Niet wegen

Een grote valkuil, is het wegen na een all you can eat dinner of dag met veel, veel eten! Zelf maak ik deze fout ook nog te vaak. De weegschaal zal je niet blijer maken. Je bent niet alleen zwaarder door het eten, maar ook door het vasthouden van veel vocht. Dit wordt veroorzaakt door de hoge zoutinname. Het zal dus alleen maar voor teleurstelling zorgen.

4. Een gezonde start

Ga je een keer de mist in? Pak de draad weer op en ga weer verder waar je gebleven was bij een gezonde levensstijl. Het gaat natuurlijk om het vinden van balans, waarbij af en toe een lekkere cheatmeal tuurlijk in je schema past. Maar daarbij moet je wel opletten dat je weer terug naar de gezonde stijl gaat! Om de twee uur eten zorgt namelijk voor de juiste metabolisme, waar je lichaam om vraagt en wat kan bijdragen aan het afvallen.

5. Drink voldoende water

Ik kan het niet genoeg zeggen, drink voldoende water! Probeer minimaal 2,5 liter water per dag te drinken. Heb je een avondje teveel gegeten? Drink de dag erna zeker nog eens 1,5 liter extra! Water ie namelijk je grootste vriend.

Het draait volledig om balans! We hebben daar ook rekening mee gehouden bij het maken van persoonlijke voedingsschema’s, waarbij variatie een grote rol speelt. Benieuwd naar de schema’s? Bekijk de pagina! Ik heb vandaag 500 kcal teveel gegeten, dus morgen eet ik wat minder!

X Dailydoseofdaph X Daphne Sonneveld

[socialpoll id=”2427338″]