Is elke dag sporten gezond?
Sporten belastend voor de spieren
Met sporten belast je jouw spieren. Je vraagt energie van de spieren en hier moeten je spieren ook weer goed van herstellen. Elk lichaam is anders en het ene lichaam herstelt sneller dan het andere lichaam.
Als voorbeeld neem ik fitness. Als jij je benen en billen traint en je pakt deze spiergroepen flink aan tijdens een training, dan leidt dit tot een trainingsprikkel (volgens deze website). Na zo’n training is de spier tijdelijk verzwakt. Hierop volgt een herstelperiode. Als de prikkel en het herstel goed genoeg zijn, dan vindt een functionele adaptatie plaats: de spier wordt steeds groter en sterker zodat deze in het vervolg een zwaardere belasting aankan, oftewel je kan daarna zwaarder trainen. In de hersteltijd is voeding en slaap erg belangrijk. Geef je je spieren niet genoeg hersteltijd, dan kan dit ten koste gaan van je spieren.
Teveel sporten?
Meer sporten is niet altijd beter, je kunt namelijk ook te veel sporten. Zoals ik hierboven al vertel is herstel heel belangrijk. Als jij elke dag dezelfde trainingen doet, dezelfde oefeningen en dus je spieren veel belast en weinig laat herstellen, dan kun je volgens deze website gaan merken dat de trainingen juist steeds meer moeite gaan kosten en dat je sneller moe wordt. Terwijl je je juist fit en energiek zou moeten voelen door het sporten. Elke sporter is wel eens vermoeid door veel sporten, maar blijf je dan doorgaan en geef je je lichaam geen hersteltijd, dan kan er na een tijdje overtraining optreden. Je hebt dan je spieren overbelast; een lange tijd te veel van je spieren gevraagd, zonder het herstel te geven. Hierdoor gaan de sportprestaties juist achteruit in plaats van vooruit. Ook overtraining is per persoon anders en zal bij de één sneller en anders optreden dan bij de ander.
Is elke dag sporten gezond?
Varieer in de training
We weten allemaal; elke dag bewegen is belangrijk. Maar daar zit natuurlijk wel verschil in. Zo doet de één een uur krachttraining als dagelijkse beweging, de ander een half uurtje fietsen of wandelen. Variatie is belangrijk bij het sporten. Wat ik hier boven uitlegde over fitness, kun je toepassen op iedere sport. Bijvoorbeeld bij hardlopen vraag je veel van je benen (o.a. je knieën). Ook bij deze sport is het niet verstandig om dit elke dag te doen, omdat je je benen dan elke dag belast en ze niet goed kunnen herstellen. De ene dag je bovenlichaam trainen, de andere dag je onderlichaam trainen en dit afwisselen met fietsen, wandelen of hardlopen kan dus prima, maar een rustdag (of twee of drie) per week kan zeker geen kwaad. Ik denk zelfs dat een rustdag(en) een positief effect heeft op jouw fitheid, energie en resultaat.
Elke dag sporten zou kunnen, mits je genoeg varieert en herstelt. Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen, mijn omgeving en wat ik lees op het internet dan haal je net zo goed resultaat uit minder vaak sporten per week. Rust voor je lichaam is ook belangrijk en je hoeft echt niet stil te zitten op deze dag. Je kan rustig gaan fietsen, HIIT training of wandelen, zodat de spieren in beweging blijven. Elke dag zwaar belasten is dus zeker niet nodig. Geef je spieren tijd om te herstellen, slaap goed, eet goed en wees lief voor je lichaam.
Eigen ervaring en conclusie
Zelf vind ik het vaak nog lastig om een goede balans te vinden in het sporten, maar voor mij zou een trainingsweek ideaal zijn als hij als volgt is opgebouwd:
Maandag: legday en tennistraining
Dinsdag: rustdag
Woensdag: Bovenlichaam + 20 minuten HIIT
Donderdag: Legday + HIIT
Vrijdag: Bodytec/ Rustdag
Zaterdag: 30 minuten HIIT
Zondag: Bovenlichaam
Ik weet nog niet zeker of ik tevreden ben met dit schema, maar ik probeer wel op rustdagen redelijk actief bezig te zijn. Daarnaast geef ik delen als boven- en onderlichaam voldoende rust tussen de trainingen door. Ik ben benieuwd wat mensen hier van vinden en of ik dit bijvoorbeeld anders zou kunnen aanpakken. Momenteel werkt dit goed voor mij en heb ik een voldaan gevoel als ik mijn week zo heb afgerond!