Cardio of krachttraining? Een vraag die veel gesteld wordt. Maar wat is nou slimmer om te doen? Ik leg het je uit.

Cardio of krachttraining?

Tuurlijk, als je een paar kilootjes kwijt wil, denk je niet gelijk aan de juiste manier waarop. Toch gaat het tegenwoordig meer om slank dan dun. Als er je er dan aan begint, dan maar gelijk goed, toch!

Als ik over mijn eigen fitjourney praat, heb ik dat ook niet gelijk goed aangepakt. Afvallen gaat sneller als je cardio doet? Neehoor. Je verbrand op het moment van cardio misschien meer calorieen, maar tijdens en vooral na krachttraining verbrand je nog veel meer. Hoe komt dit?

Als jij een uurtje hardloopt en je bent klaar, ben je al snel op adem toch? Hierna stopt de verbranding al redelijk snel. Als jij een uur krachttraining doet, zal je hartslag minder hoog zijn dan tijdens het doen van cardio. Maar tijdens het doen van krachttraining stel je je spieren meer aan, waarbij je lichaam in een hogere versnelling blijft. Na het doen van krachttraining blijft je metabolisme tot wel 24 uur verhoogd. Je metabolisme is de snelheid waarmee je lichaam in staat is om voeding om te zetten in energie.

Dus tijdens een uurtje hardlopen verbrand je bijvoorbeeld 700 calorieen, en tijdens een uurtje krachttraining verbrand je 400 calorieen. Maar na de training verbrand je na cardio nauwelijks wat en met krachttraining nog eens 300 calorieen. het kick back effect is bij krachttraining veel groter!

Fitjourney

Ik heb een voorbeeld laten zien op de foto. Op de eerste afbeelding was ik nog niet bezig met fitness, ik tenniste hierbij alleen en ik at veel te veel. Op de tweede foto was ik 11 kilo afgevallen. De eerste 5 kilo’s waren door cardio en gedeeltelijk krachttraining. Daarna viel ik nauwelijks meer af. Je lichaam raakt gewend aan de hoeveelheid calorieen. Ook at ik zelfs te weinig.

De laatste foto was deze week. Ik ben momenteel weer 7 kilo aangekomen, maar dan merendeel in spier. Ik train 5 a 6 keer in de week, waarbij ik focus op spiergroei. In foto 1 en 3 zit momenteel nog maar 4 kilo verschil. Toch zie je wat krachttraining met je doet.

Aan aanvulling op je training zou ik het aanraden om 10 minuten cardio te doen. Voorderest gewoon voor de volle 100% krachttraining. Wil je dat ik je help bij het maken van een fitness schema? Stuur dan een berichtje of kijk bij schema‘s!

X dailydoseofdaph