Je wilt zo graag die zichtbare buikspieren hebben, maar het lukt maar niet om een mooi streepje te zien. De fitnesswereld is tegenwoordig in de ban van de stomach vacuum. Een buikspieroefening, waarmee je wel een six-pack creëert. Hoe gaat dit in zijn werk? Let’s read on! De laatste trend rondom buikspieren trainen; stomach vacuum 

De laatste trend rondom buikspieren trainen; stomach vacuum

Wie wil dat nou niet? Een sixpack waar je u tegen zegt en waar je maar 1 simpele oefening voor hoeft te doen. De fitnesswereld zweert erbij! De stomach vacuum is niet meer weg te denken. Je dieet moet tot in de puntjes op orde zijn, net als een trainingsregime. Toch zijn er veel mensen die crunches doen en precies letten op wat ze eten, maar waar geen abs tevoorschijn komen. Laat ik voorop stellen; een goed voedingsschema en fitnessschema zijn de basis van het krijgen van een sixpack.

http://www.facebook.com/dailydoseofdaph

De welbekende stomach vacuum, wat is dat nou?

Voor degene die al laag in zijn of haar vetpercentage zit (vrouwen onder de 20%, mannen onder de 10%) is het een optie om de stomach vacuum te proberen. De oefening is super simpel, maar kan wel helpen om je middenstuk van je buik in drie weken tijd nét wat strakker en platter te maken.

Je buikspieren bestaan uit twee delen. Je externe buikspieren: de Rectus Abdominus (en externe obliques). En de interne buikspieren: de Transversus Abdominus en de Lumbar Multifidus. Bij het uitvoeren van vrijwel alle standaard buikspieroefeningen, zoals de crunches pak je de externe buikspieren aan.

Nu heb je de externe buikspieren getraind, maar de interne buikspieren worden nooit aangepakt. Ze helpen je bij stabiliteit, bieden ondersteuning aan je rug en geven een betere controle over je ademhaling bij zware krachttraining oefeningen. Omdat ze zelden getraind worden zijn ze aanzienlijk zwakker dan de externe buikspieren.

Wat is de oefening?

Stomach vacuum is een isometrische oefening. Er vindt eigenlijk geen beweging plaats tijdens de oefening in de interne buikspieren. Wat je doet is het volgende:

  • Je gaat staan en ademt door je neus in.
  • Daarna blaas je door je mond alle lucht uit je lichaam.
  • Vervolgens trek je je buikspieren helemaal naar binnen.
  • Je houdt je adem in en houdt dit 10 a 20 seconden vol.
  • Ten slotte herhaal je dit proces 3 keer.

De bedoeling is dat je het proces langer vol kunt houden. Maak een stappenplan waarin je elke week een langere tijd aanhoudt of meer sets doet. In onderstaand filmpje is uitgelegd hoe de stomach vacuum precies in zijn werk gaat.

 

Werkt het?

Veel fitnessgoeroe’s geven aan dat het echt blijkt te werken. Zelf ben ik er wel eens mee begonnen, maar ik denk dat als het echt pas effectief is als je er een lange tijd mee bezig bent. Ik zou zeggen, test de oefening uit en laat mij weten wat je ervan vond!

X Dailydoseofdaph