Operatie Hallux Valgus

Iets waar ik al heel mijn leven mee rondloop, maar zo aan gewend was dat het er was. Hallux Valgus. Een vergroeiing bij je voet waardoor een knokkel ontstaat. Ik ben hier afgelopen jaar aan geopereerd en ik ben zo blij dat ik dit gedaan heb! Let’s read on.

Wat is Hallux Valgus?

Bij Hallux Valgus groeit de grote teen door een vergroeiing scheef naar binnen. Het gevolg is een pijnlijke knobbel aan de zijkant van de voet, een "bunion".

De scheve teen past door vergroeiing niet heel goed meer in de schoen en geeft ook klachten als je te lang smalle schoenen aan hebt. De knobbel schuurt de hele dag langs het schoeisel. Klachten als huidirritatie, pijn, ontsteking en zelfs open wonden kunnen het gevolg zijn. Omdat de grote teen een belangrijke rol speelt bij het lopen, kunnen bij Hallux Valgus de pezen en gewrichten verder verzwakken. De voet wikkelt dan teveel naar binnen af, waardoor de blessure verergert of er andere klachten ontstaan. Ook beïnvloedt dit je balans en evenwicht en kan het klachten geven als rugpijn en scheef staan.

De klacht is soms aangeboren en kan erfelijk zijn. Dit was bij mij en mijn zusje ook het geval!

Operatie in november

Na een vakantie afgelopen jaar, waar ik voor de zoveelste keer geen normale slippers aan kon doen omdat je de knobbel te erg zag, vond ik het tijd om naar de huisarts te gaan. Mijn tweelingzus Dominique heeft deze aandoening ook ge-erfd van onze oma, dus die ging mee! Samen hebben we ons verhaal gedaan en aangegeven dat we hier toch veel last van hebben. Zeker met sporten en klachten aan de rug. Met een doorverwijzing naar Bergman Kliniek werden we 3 weken later geopereerd. Op bovenstaande foto kan je de before and after zien! Dit was een week na de operatie. In de eerste week zaten de voeten volledig in verband!

Vorderingen na de operatie

Na 1 week zijn we teruggegaan naar Bergman voor een spalkje. Deze hebben we allebei 7 weken moeten dragen, tot Kerstavond. De eerste week was wel zwaar met lopen, je moest in huis met krukken lopen en buiten in een rolstoel. Gelukkig hadden we genoeg vriendinnen die ons lekker wilde uitlaten met de rolstoel haha! Na 2 weken thuis zitten ben je het ook wel zat en ben ik weer rustig aan gaan werken. Ik werd hiervoor opgehaald vanuit huis en thuisgebracht. In week 3 kon ik op de fiets naar werk, auto rijden mag 7 weken lang niet!

Het resultaat

In de tussentijd heb ik wel steeds meer kunnen doen, zoals wandelen en fietsen. Ik vond de operatie echt reuze meevallen en het herstel ook. Ik ben onder algehele narcose gegaan en heb hier ongeveer 1,5 week last van gehad. Daarna kon ik rustig aan de dingen weer oppakken, behalve het sporten en autorijden. Sporten deed ik na ongeveer 3 a 4 weken rustig aan bij de Bodytec Studio en vanuit huis. Bij de controle op Kerstavond zag alles er goed uit en na 3 weken heb ik de eerste kilometers weer gerend! Ik ben super tevreden met het resultaat en had gewild dat ik het nog eerder had gedaan! Ik kan eindelijk weer normale schoenen aan en open hakken dragen!