Na een zware workout hebben we allemaal wel eens last van spierpijn. Ik geloof er deels in, dat dit een teken is van een goede training. Zo mag je het natuurlijk zelf interpreteren, maar ik vind het fijn om er zo over te denken. Maar wat doe je er nou precies aan om deze spierpijn te verminderen?

Hoe ontstaat spierpijn?

Je wordt wakker en je kunt amper lopen van de spierpijn. En de dag erna is het nog erger. Sommige mensen vinden dit fijn, maar van anderen mag het wel wat minder. Als je hard traint, ontkom je vaak niet aan de spierpijn. Dit is een teken dat je spiertjes scheurtjes bevatten en je lichaam dit aan het herstellen is. Maar wat doe je aan de spierpijn?

Spierpijn verminderen

Om de spierpijn te verminderen, zijn er verschillende methodes. Zo is het van belang om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Dit bevordert namelijk de spieropname. Eiwitrijke voeding is voornamelijk kip, tonijn, kwark en noten.

Hoeveelheid eiwitten

De hoeveelheid eiwitten voor en na een training zijn van invloed op je lichaam. Zo is het belangrijk om niet teveel eiwitten rondom je training in te nemen. Het overschot wat niet gebruikt wordt tijdens de training, wordt deels opgeslagen als lichaamsvet. Neem je te weinig eiwitten? Dan spreekt je lichaam je spieren aan voor energie. Dit is ook niet de bedoeling.

Onderzoek wijst uit dat de gemiddelde hoeveelheid eiwitten op ongeveer 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht zit. Probeer voor en na de training ongeveer 25 gram eiwit binnen te krijgen. Dit doe je bijvoorbeeld aan de hand van een eiwit-shake of een stuk kip.

 

Wie is Daphne

Neem koolhydraten

Veel mensen geven aan dat ze liever geen koolhydraten willen eten als ze willen afvallen. Toch is dit zwaar onderschat. Je spieren hebben namelijk koolhydraten nodig om goed te functioneren. Zonder koolhydraten hebben je spieren geen energie en zullen ze nooit groeien. Minder spier = lagere verbranding = meer calorieën over = niet afvallen! Daarnaast zorgt de verbranding van koolhydraten met zuurstof voor een minder erge spierpijn! Mooi meegenomen dus.

Vitamines

Vitamine B zorgt voor een optimale spierwerking. Deze vitamine kan je binnenkrijgen via fruit, vlees en graanproducten. Vitamine C en E helpen spierpijn te voorkomen of op zijn minst, te verminderen.

Water

Heel belangrijk; drink voldoende water! Vocht is erg belangrijk om afvalstoffen vanuit de spieren af te voeren.

Echt voorkomen kan niet, als je een goede workout hebt gehad. Maar verminderen kan wel degelijk met de bovenstaande tips!

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

X dailydoseofdaph