De zomer is van start en je bent al fanatiek aan het hardlopen. Toch komen geregeld wat foutjes om de hoek kijken. Vermijd deze foutjes tijdens het hardlopen, om alles uit je run te kunnen halen. vermijd deze fouten tijdens het hardlopen.

Vermijd deze fouten tijdens het hardlopen

Hardlopen is niet alleen een heerlijke uitlaatklep als je even rust nodig hebt, druk hebt met werk of enorm aan het stressen ben, het is ook nog eens de ideale outdoor workout waarbij jij alle controle in handen hebt. Toch worden vaak dezelfde hardloopfouten gemaakt, die een run veel minder effectief kunnen maken dan hij eigenlijk had kunnen zijn. Daarom de vijf meest voorkomende hardloopfouten en de manier waarop je ze kunt voorkomen voor je op een rijtje gezet.

 

1. Je rent alleen tegen hoge hellingen op

Sure, tegen heuvels op rennen is zeker zwaar. Maar wist je dat naar beneden rennen minstens zo zwaar is? Dat komt doordat je veel spanning zet op een totaal andere spiergroep dan bij ‘normaal’ rennen om je snelheid te controleren. Als je een beginnend loper bent, kun je hiermee je spieren wat overwerken. Kies daarom voor een route waarbij je een aantal keer naar beneden rent, zodat je langzaam kunt opbouwen om je spieren te versterken.

 

2. Je vergeet te stretchen na je run

Onderzoekers van de Florida State University hebben uitgewezen dat stretchen voor je run ervoor kan zorgen dat je langer kunt blijven rennen. Toch is stretchen na je run ook essentieel. Door te stretchen als je je rondje hebt gelopen kun je namelijk voorkomen dat er melkzuur in je spieren opbouwt. Melkzuur in je spieren kan namelijk zorgen voor spierpijn en vermoeide spieren. Je kunt het heel makkelijk voorkomen: stretch je hamstrings en dijspieren vijf minuten lang na het hardlopen om je bloedcirculatie te stimuleren en het herstel van je beenspieren te bevorderen.

3. Je vergeet op je houding te letten

We snappen het best: je bent al druk bezig met de tijd en het plannen van je run op een drukke dag. Maar als je verkrampt begint te rennen, zul je daar uiteindelijk alleen maar last van hebben. Het doel is dan ook om te rennen met je schouders ontspannen en je hoofd recht vooruit, waardoor je geen spanning op je bovenlichaam zet. Niet naar de grond kijken dus! Weet je niet of je compleet ontspannen bent of niet? Til dan na elke kilometer je schouders even op en laat ze weer zakken.Vermijd deze fouten tijdens het hardlopen
4. Je zet eerst je hielen neer

Ja, het is logisch dat je eerst je hielen neerzet tijdens het lopen. Maar tijdens het rennen kun je beter proberen om op je middenvoet te landen. Hierdoor kun je namelijk shin splits en andere blessures voorkomen. Hoe je dat doet? Probeer minder grote stappen te zetten, dan gaat de rest vanzelf!

5. Je focust je op afstand en niet op tijd

Tegenwoordig kun je met allerlei verschillende middelen bijhouden hoe ver je hebt gelopen en welke route je precies hebt afgelegd. Maar meten hoe lang je over een run hebt gedaan kan een betere indicatie zijn van je uithoudingsvermogen en je fysieke vorm. Als je de tijd in de gaten houdt, is het makkelijker om je snelheid te verbeteren en te voorkomen dat blessures oploopt door je lichaam te overwerken.

Ben jij een fanatieke hardloper? Let dan op deze punten om nog meer uit je run te kunnen halen! Zo belast je je lichaam op de juiste manier en voorkom je blessures!

PS. Heb jij onze poll al ingevuld?

[socialpoll id=”2427338″]

X DailyDoseofdaph X Daphne Sonneveld