Waarom is tennissen zo goed voor je?

Iets waar ik maar al te graag antwoord op wil en kan geven, waarom tennissen zo goed voor je is. Ik doe het al vanaf mijn 11e en heb alle pro’s en con’s natuurlijk meegemaakt van deze sport tijdens selectietrainingen, competities, toernooien en het vrijspelen. Let’s read on.

Geschiedenis van mijn tennis

Op mijn 11e ben ik samen met mijn zusje op tennis gegaan omdat een vriendinnetje van ons dit ook deed. Het leek ons leuk en we starten in 's Gravenzande. Mijn vader zag het gelijk, niet echt een sport voor ons. We hadden geen balgevoel en deden maar wat. Naarmate de lessen vorderde kwam er gelukkig wat progressie in. We begonnen het steeds leuker te vinden en konden gelukkig al een goed balletje slaan.

Tijd voor competitie en wedstrijden. Gelukkig hebben we beide een strijdlustige mentaliteit en deden we er alles aan om te winnen! En dat deden we ook, alle jeugdtoernooien gingen we af en wonnen we :).

Van jeugdtoernooi naar senioren toernooien als 12-jarigen. En weer elke week een toernooi, in de single en dubbel dus ongeveer 10 wedstrijden per week. We vonden het super, zeker omdat we alles wonnen!

Maar naarmate je ouder wordt, je beter bent qua rating en je dus hoger moet inschrijven, kwam ook verliezen om de hoek kijken, iets waar wij echt geen raad mee wisten en totaal niet tegen konden. Mentaal waren we niet sterk genoeg om ons hier overheen te zetten en regelmatig vloog er dan ook een racket of een scheldwoord door de lucht, iets waar mijn ouders zeker niet trots op zijn!

Ik kan je zo al vertellen wat mijn voor- en nadelen zijn van het tennissen, haha

Voordelen tennis

Tennis is leuk! Een uitdrukking die maar al te vaak voorbij kwam op LTC 's Gravenzande :). Daarnaast is het natuurlijk super gezellig, bouw je een netwerk op en vrienden voor het leven, je kan het op elke leeftijd doen en het is goed voor je gezondheid!

  • Je traint zonder dat je het eigenlijk echt door hebt

Door de gezelligheid, wedstrijdelement en lichte rivaliteit heb je eigenlijk niet eens door dat je zo intensief bezig bent. Je verbrandt zo 600 kcal per uur tennissen. Je gebruikt tevens ook heel je lichaam, omdat je beweegt en je armen, bovenrug en nek gebruikt.

  • Het is goed voor je hart

Tennissen heeft een gunstig effect op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Tennissers hebben namelijk op middelbare leeftijd een 55% lagere kans op hart- en vaatziekten dan niet-tennissers. Dit kwam naar voren uit een onderzoek waarin studenten die aan tennis, golf, basketbal en honkbal deden ruim 20 jaar werden gevolgd.

  • Het is goed voor je mentale gezondheid

Tennis doe je niet alleen met je lichaam, ook je brein speelt een grote rol bij een potje tennis. Tijdens tennis moet je creatief en tactisch denken, kunnen plannen en werken aan de coördinatie van verschillende delen van je lichaam. Uit onderzoek komt zelfs naar voren dat sporten waarbij je veel moet nadenken (zoals tennis) onze brein-functie op verschillende manieren kan verbeteren. Daarnaast heb je tijdens tennis helemaal geen ruimte meer in je hoofd om na te denken over je problemen op je werk of je boodschappenlijstje, daarom is je hoofd ook helemaal leeg na goede tennissessie. 

  • Het is goed voor je humeur

Volgens een onderzoek wat gedaan is door wetenschappers in Connecticut zijn tennisspelers optimistischer, zelfbewust, minder nerveus, boos en depressief dan mensen die andere sporten beoefenen. Als dat niet voldoende motivatie is om de baan op te gaan!

Voor altijd blijven tennissen

Ja of nee?

Van mijn 12e tot 20e heb ik fanatiek getennist, op hoog niveau en veel wedstrijden gespeeld. Helaas werd het animo op 3-4 niveau in Westland steeds kleiner en konden er bijna geen toernooien meer gespeeld worden. Ook had ik de laatste jaren iets minder plezier gekregen in de wedstrijden en dat vond ik echt zonde. Ik moest ook vaak een keuze maken tussen weekendjes met feestjes of toernooien.

Ik blijf natuurlijk altijd doorgaan met tennissen, maar de hoeveelheid wedstrijden die ik vroeger speelde zal ik niet meer gaan doen. Wel heeft het mij heel veel gebracht dus ik heb er zeker geen spijt van, echt een mooie periode!