De squat is een van de bekendste oefeningen in de sportschool en deze mag ook zeker niet ontbreken in je fitnessschema. Toch zijn er heel wat feiten en fabels over te vinden. En natuurlijk komen de vele varianten om de hoek kijken? Wat mag je niet vergeten tijdens het squatten? Let’s read on! Wat jij moet onthouden tijdens het squatten!

Wat jij moet onthouden tijdens het squatten!

De squat kent vele varianten, vele goede vormen, maar ook vele fouten vormen. Daarnaast gaan er feiten en fabels te ronde over de uitvoering en het nut van de squat. Let’s find out!

Voorbij je tenen squatten

Je mag niet voorbij je tenen squatten? FABEL! Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het squatten voorbij je teen, schadelijk is. Integendeel. Het uitvoeren van de squat op een diepe wijze, zorgt juist voor het versterken en versoepelen van de knie. Daarnaast zou je, bij het halve zakken, minder effect hebben van het uitvoeren van de squat.

Beste oefening voor je kont

De squat is beste oefening voor het trainen van je kont! FABEL! De squat is een goede oefening voor het trainen van je benen, maar niet de beste oefening voor het trainen van je kont. De squat is een zogeheten ‘compound oefening’ , wat inhoudt dat je meerdere lichaamsdelen aanspreekt bij het uitvoeren van de oefening. Omdat de druk niet specifiek op je kont wordt gelegd, is dit niet de beste oefening voor je kont. Hiervoor zou je bijvoorbeeld beter een hip-trust kunnen doen of de kick-back.

Goede oefening voor je buik

De squat is een goede oefening voor je buikspieren? FEIT! Zoals ik al zei, is het uitvoeren van de squat een compound oefening. Omdat je druk legt op meerdere delen van je lichaam, zoals je hamstrings, onderrug en benen, is de squat een goede oefening waarmee je ook duidelijk je buikspieren nodig hebt.

Varianten van de squat

Door de jaren heen zijn er verschillende varianten van de squat naar voren gekomen. Zo spreek je met verschillende varianten, ook verschillende lichaamsdelen aan.

 

 

Normal squat: De normale squat is de variant, waarmee je de stang in je nek legt en je voeten op gelijke breedte van je bovenlichaam plaatst. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om door te zakken en laat desnoods iemand achter je staan om te helpen. Zak vervolgens goed door en herhaal dit 10 keer, met 4 sets.

Sumo squat: Hierbij plaats je je voeten wijder dan normaal en wijzen ze naar buiten. Je staat een beetje als een sumo-worstelaar. Deze variant is minder belastend voor de onderrug, maar omdat je minder diep kunt zakken worden de hamstrings minder geprikkeld. Wel is deze oefening een goede keuze om je kont mee te pakken.

Front squat: Bij deze squatvariant leg je de stang op de voorkant van je schouders in plaats van achterop. Ook kan je gebruikmaken van een dumble bij deze oefening.

Wat jij moet onthouden tijdens het squatten!

Overhead squat: Hier houd je de stang boven je hoofd. Dit is een zware en moeilijke oefening, die met name goed is voor het verbeteren van je stabiliteit en flexibiliteit. Begin je pas net met squatten? Dan raad ik aan deze variant nog even op je te laten wachten en te beginnen met de normal of sumo squat.

Omdat de squat meerdere lichaamsdelen aanspreekt, is het een goede en zware oefening om zeker toe te voegen aan je fitnessschema. Daarnaast verbrandt je snel veel calorieën, omdat je hele lichaam aan het werk wordt gezet. Probeer de oefening op te bouwen met gewichten of herhalingen, zodat het telkens weer een uitdaging voor je wordt!

X Dailydoseofdaph

Volg je mij al op Instagram of Facebook? Laat een berichtje achter!