De voeding die je eet kan van grote invloed zijn op je gewicht. Sommige voedingsmiddelen, zoals magere yoghurt, kokosolie en eieren, bevorderen gewichtsverlies. Andere voedingssoorten, met name geraffineerde producten, kunnen gewichtstoename veroorzaken. 10 voedingsmiddelen die je zeker even moet laten staan als je van die kilootjes af wilt staan hier voor je op een rijtje! Welk eten laten staan als je wilt afvallen?

Welk eten laten staan als je wilt afvallen?

 

1. Patat en chips

Hoewel aardappelen gezond en voedzaam zijn, geldt dat niet voor patat en chips. Ze bevatten veel calorieën en het is gemakkelijk er te veel van te eten. Bij observationele onderzoeken is het eten van patat en chips gelinkt aan gewichtstoename. Eén onderzoek ondervond zelfs dat een portie aardappelchips, meer dan elke andere voeding, bijdraagt aan gewichtstoename.

Welk eten laten staan als je wilt afvallen?

 

2. Suikerrijke dranken

Suiker bevattende drankjes, zoals frisdrank, zijn één van ongezondste voedingsmiddelen op aarde. Ze zijn in verband gebracht met gewichtstoename en kunnen erg schadelijk zijn bij een te grote inname. Hoewel suikerrijke drankjes veel calorieën bevatten, worden ze door je hersenen niet geregistreerd als vast voedsel. Vloeibare suikercalorieën verzadigen niet, en je zal niet minder voeding eten om het compenseren. Deze calorieën komen bovenop je normale calorie inname. Daarom kan je suikerrijke drankjes beter helemaal schrappen als je wilt afvallen.

 

3. Wit brood

Wit brood is geraffineerd en bevat veelal een hoop toegevoegde suiker. Het heeft een hoge glycemische index en laat je bloedsuikerspiegel stijgen.

 

4.Snoepgoed

Snoepgoed is erg ongezond. Er zitten veel toegevoegde suikers, oliën en geraffineerde bloem in een klein pakje. Snoepgoed is rijk aan calorieën en arm in voedingsstoffen. Een gemiddelde snoepreep gehuld in chocolade kan rond de 200-300 calorieën bevatten, grotere repen nog meer. Helaas zijn deze repen overal te vinden. Ze worden strategisch geplaatst in winkels om de consument in de verleiding te brengen ze impulsief te kopen. Als je zin hebt in een tussendoortje, eet dan een stuk fruit of noten.

Welk eten laten staan als je wilt afvallen?

5. De meeste fruitsappen

De meeste fruitsappen in de supermarkt hebben heel weinig gemeen met een stuk fruit. Fruitsappen zijn zeer geraffineerd en zitten vol met suiker. Ze bevatten zelfs evenveel suiker als frisdrank, als het niet meer is. Daarbij bevat fruitsap geen vezels en hoef je er niet op te kauwen. Dit houdt in dat een glas sinaasappelsap niet hetzelfde verzadigende effect heeft als een sinaasappel. Het is gemakkelijk om grote hoeveelheden in een kort tijdsbestek te consumeren. Kies daarom liever voor een heel stuk fruit, in plaats van de vloeibare variatie.

 

6. Gebak, koekjes en cakes

Gebak, koekjes en cakes zitten vol ongezonde ingrediënten zoals toegevoegde suiker en geraffineerde bloem. Ze kunnen ook kunstmatige transvetten bevatten die schadelijk zijn en worden gerelateerd aan vele ziekten. Gebak, koekjes en cakes zijn niet heel voedzaam, waardoor je waarschijnlijk snel honger zal hebben na het eten ervan. Als je zin hebt in iets zoets, grijp dan naar een stukje pure chocolade.

 

7. Sommige soorten alcohol (vooral bier)

Alcohol levert meer calorieën dan koolhydraten en eiwitten, ongeveer 7 calorieën per gram. Het type alcohol heeft ook invloed. Bier kan zorgen voor gewichtstoename, maar gematigd wijn drinken kan gunstig zijn.Dus dames, een voordeel voor ons!

 

8. Roomijs

Roomijs is ontzettend lekker, maar erg ongezond. Het bevat veel calorieën en de meeste soorten zitten bomvol suiker. Een kleine portie roomijs is zo nu en dan prima, maar het is heel makkelijk er te veel in een keer van te eten. Je zou je eigen roomijs kunnen maken, met minder suiker en gezondere ingrediënten, zoals volle yoghurt en fruit. Serveer daarbij kleine hoeveelheden en ruim het ijs meteen op, zodat je er niet te veel van eet.

9. Calorierijke koffiedrankjes

Koffie bevat meerdere biologisch actieve bestanddelen, met name cafeïne. Deze chemicaliën geven een boost aan je spijsvertering en verhogen de vetverbranding op de korte termijn. De negatieve effecten daarentegen, zoals het toevoegen van ongezonde ingrediënten als slagroom en suiker, wegen zwaarder dan de positieve effecten. Calorierijke koffiedrankjes zijn niet beter dan frisdrank. Ze zitten vol lege calorieën die gelijkwaardig kunnen zijn aan een hele maaltijd. Als je graag koffie drinkt, kun je beter gewone, zwarte koffie drinken als je wilt afvallen. Een klein beetje room of melk kan ook. Vermijd echter het toevoegen van suiker, calorierijke slagroom en andere ongezonde ingrediënten.

 

10. Voeding met veel toegevoegde suiker

Toegevoegde suiker is waarschijnlijk het meest funest in het moderne voedingspatroon. Excessieve hoeveelheden worden gelinkt aan een aantal serieuze ziekten die er vandaag in de wereld zijn. Suikerrijke voeding bevat vaak massa’s lege calorieën, maar zijn niet vullend. Voorbeelden van voeding met veel toegevoegde suiker zijn ontbijtgranen, muesli-repen en vetarme yoghurt met een smaakje. Let vooral op wanneer je kiest voor vetarme of vetvrije producten. Fabrikanten gebruiken meestal veel suiker om het smaakverlies van het verwijderde vet te compenseren.

 

Tot slot; Welk eten laten staan als je wilt afvallen?

De minst gunstige voeding bij het afvallen is sterk bewerkte junkfood. Dit zit meestal bomvol suiker, geraffineerde tarwe en/of toegevoegde vetten. Als je niet zeker weet of een voedingsmiddel gezond of ongezond is, lees dan het label. Let wel op de verschillende schuilnamen voor suiker en misleidende gezondheidsclaims. Houd ook rekening met de portiegroottes. Sommige gezonde voedingsmiddelen, zoals noten, gedroogd fruit en kaas, zijn calorierijk en het is makkelijk er te veel van te eten. Een goede tip is het bijhouden van je eten op de app van MyFitnessPal

Tip; Kijk eens op Body en Fit voor goede supplementen en vitamines ter aanvulling van je maaltijd. Dit helpt mij enorm.

Wil jij op de hoogte blijven van Dailydoseofdaph? Schrijf je dan in voor mijn blog of nieuwsbrief!

[socialpoll id=”2428835″]

DailyDoseofDaph.x Daphne Sonneveld